Het opleiden van esports-professionals

onderwijs

Esports-onderwijs bij het GLR

Het Grafisch Lyceum Rotterdam leidt op voor de wereld van media, entertainment en technologie. Esports verbindt die disciplines op een vanzelfsprekende manier.

Europa’s eSports Powerhouse

Esports-lessen

Het Grafisch Lyceum Rotterdam leidt studenten op tot professionals die in de opkomende esports-branche aan de slag kunnen. Denk hierbij niet aan de gamer, maar aan de event organisator, de livestream-producent, de shoutcaster, etc. Daarnaast biedt esports de uitgelezen kans om studenten van verschillende opleidingen te laten samenwerken aan één eindproduct waarbij alle disciplines samenkomen.

Esports wordt in een aantal stappen geïntegreerd binnen de opleidingen. Eerst gaan studenten in losse projecten werken aan een gezamenlijk eindproduct, in een latere fase zijn er ook gemeenschappelijke praktijkdagen. Uiteindelijk is het doel om een projectgroep te vormen met studenten uit verschillende opleidingen die gedurende een hele periode aan een eindproduct werken: een volwaardig esports-event.

Wat doet een mediamanager?

In de opleiding Mediamanager leren studenten mediaproducties begeleiden, evenementen organiseren en klanten adviseren. Het is een uitdagende opleiding voor ondernemende studenten die houden van organiseren en regelen. Ook bij het organiseren van esports events zijn de mediamanagers de spin in het web. Zij zijn de schakel tussen de esporters, de crew (denk aan de redactie, shoutcasters, regisseur, en cameramensen), gasten en de bezoekers/kijkers. Ze zorgen bijvoorbeeld voor de planning, het draaiboek en de promotie. Met elkaar zorgen ze ervoor dat het hele event op rolletjes verloopt.

Wat doet een Podium- en Evenemententechnicus?

Licht, geluid en decor, daar draait het om in de opleiding Podium- en Evenemententechniek. Samen met de rest van de crew zorgt de podiumtechnicus voor de opbouw van de decors, podia, vloeren en andere podiumvoorzieningen. Natuurlijk zijn deze technici onmisbaar bij esports events. Zij bouwen de tofste esports-arena's en zorgen met licht en geluid voor onvergetelijke esports-ervaringen.

Wat doet een redactiemedewerker?

In de wereld van mediaredactie draait alles om het creëren van content voor onder meer social media, magazines, websites, televisie of radio. Als medewerker van een mediaredactie doe je onderzoek, verzamel je informatie, schrijf en bewerk je teksten en maakt je videoreportages. In de esports-branche kun je aan de slag als shoutcaster en geef je commentaar bij de wedstrijden, of je staat als host op het podium om de grootste esporters ter wereld aan te kondigen en te interviewen. Of ben jij degene die die spectaculaire aftermovie van dat toffe esports evenement maakt? De mediaredactie zorgt ervoor dat de kijkers vooraf, tijdens en na het esports-evenement niets hoeven te missen.

Wat doet een Mediatechnoloog?

ICT is niet meer weg te denken uit de hedendaagse wereld. Van websites en apps tot en met de toenemende digitalisering in de wereld van televisie, film, video, radio, social media, gaming, mobile, virtual en augmented reality. In de esports-branche is ICT nóg belangrijker, want zonder ICT kun je geen esports beoefenen. Zonder (werkende) computers of LAN-netwerk kun je geen esports toernooi organiseren en valt er überhaupt weinig te gamen. Mediatechnologie houdt zich ook bezig met het ontwikkelen van software zoals een toernooi platform of Twitch app.

Wat doet een Mediavormgever?

Logo’s en huisstijlen, brochures, websites, apps, visuals, verpakkingen, games en animaties… mediavormgevers maken krachtige ontwerpen voor allerlei media-uitingen en werken aan mediacampagnes mét impact. Voor de esports-branche is vormgeven een must, want wat is esports zonder toffe visuals? Zonder de overlays zou jouw favoriete Twitch-stream erg kaal zijn en zonder decoratie zou er in de ruimte überhaupt weinig te ervaren zijn. Maar als mediavormgever ga je je ook bezighouden met het ontwerpen van illustraties en het creëren van formats voor social media. Daarmee breng je een esports-event echt tot leven.

Wat doet een AV-specialist?

Audiovisuele media – film, video en fotografie - nemen in onze wereld een steeds belangrijkere rol in bij het vertellen van een verhaal (storytelling). Of het nu gaat om een korte film, een commercial, een fotoreportage of een bedrijfsfilm. Esports is zeker ook één van de grote sectoren die gebruikmaken van video en fotografie. Denk aan het maken van aftermovies, trailers en fotoseries van esports-evenementen. Of denk aan het maken van compilaties voor Twitch en videograferen tijdens de evenementen voor esports-related content.

Wat doet een sign- of mediamaker?

Het vakgebied Creatieve Productie is de perfecte mix tussen creatief en technisch bezig zijn. In deze wereld houd je je bezig met de productie van media in de breedste zin van het woord. Van borden en banners tot vlaggen en folders, de studenten van de opleidingen Mediamaker en Medewerker Sign verzorgen deze fysieke uitingen. Maar denk ook aan het maken van badges voor de deelnemers van toernooien en het maken van de bewegwijzering bij een groot esports-event. 

ORGANISEER JOUW ESPORTS-EVENT

Als GLR-student kun je je eigen esports-event organiseren in de Esports Space. Meld jouw event aan.